?

Utreder SiO Psykisk Helse for psykiske plager?

Kvinne 28 . 15 April 2020
Spørsmål

Hei, jeg ønsker utredning ved psykiske plager - er det noe SiO psykisk helse gjør? I så fall, hvordan går jeg frem? Eller må jeg be om henvisning av fastlegen min?

Kvinne (28)
Psykolog svarer
Hei!

SiO Psykisk Helse har et lavterskeltilbud med begrenset tid og anledning til å gjøre utredninger av psykiske plager. Jeg anbefaler å kontakte fastlege, for å drøfte hvordan å gå videre. Fastlegen vil vurdere om det er grunn for viderehenvisning til for eksempel spesialisthelsetjenesten for utredning. 

Ved behandlingsforløp hos psykolog eller psykiater hos SiO Helse, utføres det iblant noen form for strukturert utredning, men sjelden utredning som krever spesialisert kompetanse eller omfattende utredningsverktøy. Det er vanligvis spesialisthelsetjenesten som utfører slikt, enten ved DPS, hos en avtalespesialist med relevant kompetanse eller ved et passende kompetansesenter.

Dersom det i et behandlingsforløp ved SiO Helse vurderes behov for utredning utover det vi kan tilby her, vil behandler kunne hjelpe deg med henvisning. I de fleste tilfeller er det imidlertid fastlege som er nøkkelperson for tilbud innen spesialisthelsetjenesten og derfor den en bør kontakte for henvisning til spesialisert utredning.

Det kom ikke frem av spørsmålet ditt om det var noe konkret du ønsket utredning for, så det er vanskelig å gi et mer konkret svar. Jeg kan generelt si at f.eks. utredninger for oppmerksomhetsforstyrrelser (inkl. ADHD), autismespekterforstyrrelser, personlighetsforstyrrelser, bipolare lidelser og andre alvorlige eller omfattende psykiske lidelser bør gjennomføres innen spesialisthelsetjenesten. Dersom du vet at det er utredning rundt noe av det nevnte du ønsker, bør du ta kontakt med fastlegen din.

Dersom det ikke er så klart for deg at det er mer omfattende utredning du trenger, så kan du sende en søknad om samtaletilbud i SiO, så får du en individuell anbefaling om hva som blir riktig vei videre for deg.  

Lykke til!

Vennlig hilsen

Psykologen, SiO Helse

 

Jeg synes også du bør lese:
Finner du ikke det du leter etter?